Kontakt

Zajednička advokatska kancelarija Marić

Danube Business Center
Bulevar Mihaila Pupina 10L,
9th Floor
11000 Belgrade
Serbia

Mapa i uputstva

Razrešene nedoumice u vezi sa isplatom „minimalca“ iz budžeta Republike Srbije

Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19 („Uredba“) usvojena je 10.04.2020. godine i ovih dana predstavlja propis koji izaziva najveće interesovanje u stručnoj javnosti i među privrednicima. Pošto su određena pitanja ostala nedorečena ili nisu dovoljno jasno regulisana Uredbom, javila su se različita tumačenja i nedoumice oko njene primene, te smo već 14.04.2020. na internet stranici Privredne komore Srbije (u saradnji sa Ministarstvom finansija) dobili odgovore na jedan set pitanja privrednika, a sledećeg dana i drugi set odgovora. Takođe, sam Ministar finansija, Siniša Mali, odgovorio je dana 15.04.2020. godine na mnogobrojna pitanja privrednika direktno na svom Instagram profilu, te sada možemo reći da su razrešene brojne dileme, na jedan brz, iako prilično neobičan način. Doduše, vanredna stanja zahtevaju vanredne mere, te ovo dolazi u pravi čas, imajući u vidu da su mnogi poslodavci čekali sa isplatom zarade za mesec mart u iščekivanju Uredbe i tumačenja njenih odredaba.

Mi ćemo se ovde kratko osvrnuti na neka najbitnija pitanja vezana za isplatu direktnog davanja u vidu iznosa minimalne zarade za svakog zaposlenog.

  • Ako je poslodavac isplatio zaradu za mesec mart pre nego što se opredelio za korišćenje mera iz Uredbe, pravo na isplatu „minimalca“ ostvariće svakako za tri meseca (a ne samo za dva), pod uslovom da do kraja aprila 2020. godine podnese obrazac PPP-PD za april do 30.04.2020. godine.
  • Poslodavac ne mora da čeka da mu prvo budu uplaćeni „minimalci“ na namenski račun kako bi isplatio zarade, već može npr. da isplati aprilsku zaradu u celosti iz svojih sredstava, u roku ugovorenom u ugovoru u radu, a da onda „minimalce“ dobijene u maju iskoristi za isplatu majskih zarada. Ono što je bitno je da se sredstva moraju preneti zaposlenima u istom mesecu u kom su uplaćena na namenski račun poslodavca, kako je to naveo Ministar Mali u odgovorima na pitanja na svom Instagram profilu.
  • Smanjivanje broja zaposlenih za više od 10% podrazumeva sve slučajeve smanjenja broja zaposlenih, osim u slučaju isteka ugovora o radu na određeno vreme koji su zaključeni pre 15.03.2020. godine. Dakle, ovo uključuje ne samo smanjenje broja zaposlenih usled otkaza zbog tehnološkog viška, već i u slučaju prestanka radnog odnosa iz bilo kog drugog razloga, pa i otkaza od strane samog zaposlenog. Ministar Mali za ovaj slučaj preporučuje rešenje – da za vreme otkaznog roka pronađete novog zaposlenog kao zamenu za zaposlenog koji je dao otkaz.
  • Korišćenje prava na druge poreske podsticaje (nor. ostvarivanje poreskih olakšica za novozaposlene radnike iz člana 21v. Zakona o porezu na dohodak građana) ne isključuje pravo na korišćenje pogodnosti iz Uredbe.
  • Poslodavac ima pravo na direktna davanja i za zaposlenog penzionera.

Dakle, sada je mnogo jasnije pod kojim uslovima možete da ostvarite ove pogodnosti, a na vama je da odlučite da li vam zaista odgovara da se prijavite za njihovo korišćenje, imajući u vidu ograničenja i zabrane koji će vam u tom slučaju biti nametnuti ovom Uredbom. Kao prvo, to znači da ćete morati da održavate isti broj zaposlenih koji ste naveli u PPP-PD obrascu kojim ste se prijavili za korišćenje mera (osim u slučaju isteka ranije zaključenih ugovora o radu na određeno vreme), a u slučaju smanjenja broja zaposlenih iz bilo kog razloga moraćete da hitno nađete zamenu pre isteka tog istog meseca. Takođe, nećete biti u mogućnosti da isplaćujete dividende članovima i akcionarima sve do kraja 2020. godine, a Ministar Mali je objasnio da se ova zabrana primenjuje od dana donošenja Uredbe (10.04.2020. godine).

Dragana Bajić, Managing Associate